De omgeving van Mauroux, de Lot vallei

Mauroux ligt in de prachtige vallei van de rivier de Lot. De vallei heeft een rijke historie en een prachtige natuur. Langs de rivier liggen veel mooie middeleeuwse dorpjes, prachtige wijngaarden en de Santiago de Compostela route loopt door dit gebied. Er zijn veel romeinse sporen, oude kastelen en grotten. Een prachtige streek om te ontdekken, te bezoeken en om naar terug te komen!

Markten & Brocantes

Wijnhuizen

Markt Tournon_edited.jpg

In de Lot hebben veel dorpen in de zomer een eigen markt. Heerlijk om even langs de kraampjes te wandelen, iets lekkers te kopen voor de lunch of te proeven van heerlijke streekproducten.

In de maanden juli en augustus zijn er 's avonds diverse 'marchés gourmands' waar je lokale gerechtjes kunt kopen. Aan lange tafels, onder het genot van een glas wijn, is het heerlijk genieten van een mooie zomerse avond!

In het weekend zijn er vaak brocante markten om heerlijk over heen te struinen. 

Wijngaarden in de lot

De Lot vallei is een prachtig wijngebied. De wijngaarden liggen in de groene glooiende vallei en geven het landschap veel karakter en kleur. De bekendste druif uit deze streek is de Malbec. Hier wordt een intense en krachtige rode wijn van gemaakt. Ook worden er witte wijnen en rosé wijnen gemaakt. 

Veel wijnhuizen kunnen bezocht worden voor een proeverij of om wijn te kopen. We laten je graag weten welke wijnhuizen onze favorieten zijn. Er ligt vast een heerlijke rosé voor je koud!

Bastides

Puy l'Eveque.jpg

In de omgeving van Mauroux vind je enkele prachtige, authentieke middeleeuwse dorpen. Deze bastides liggen vaak langs de rivier en hebben gezellige pleintjes en mooie kerken.  

 

Tournon-d'Agenais (13 min)

Penne-d'Agenais (27 min)

Puy-l'Eveque (21 min)

Montcuq (27 min)

Monflanquin (34 min)

Monpazier (43 min) 

Ook een bezoek aan de bekende dorpen Rocamadour (1.35 uur) en Saint-Cirq-Lapopie (1.10 uur) is zeker de moeite waard! 

Gastronomie

Restaurant Vire sur Lot.jpg

De Lot regio is rijk aan heerlijke streekproducten zoals wijn, walnoten, pruimen, ganzenlever, geitenkaas en truffels. Ieder seizoen biedt mooie producten om heerlijk van te genieten. De vele restaurants in de mooie middeleeuwse dorpjes koken graag met lokale producten. Zo kun je veel van al dat lekkers proeven.

 

Bij veel lokale producenten kun je ook langs gaan, voor uitleg over de producten en natuurlijk om te proeven! 

In de zomermaanden juli en augustus worden er marchés gourmandes georganiseerd waar je ook veel mooie streek producten kunnen kopen.

Fietsen & Wandelen

Voie Vert route door de Lot regio

De Lot heeft een goed netwerk van fiets- en wandelpaden. Er zijn verschillende fietsroutes langs grote delen van de rivier. De fietsroute Vallée du Lot begint in Cahors en eindigt in Aiguillon. Deze route loopt door Mauroux en is eenvoudig te volgen via de groene Voie Verte bordjes.

 

Er zijn diverse wandelroutes in en rond de vele karakteristieke dorpjes. Voor een grotere wandeling zijn er mooie routes uitgestippeld tussen de dorpen. Op de hoger gelegen delen zijn er vaak prachtige uitzichten. Die zijn de klim meer dan de moeite waard! 

Watersport

De lot & watersport

De rivier de Lot leent zich uitstekend voor kanovaren, vissen of een frisse duik. Op verschillende plekken kunnen kano's of kayaks gehuurd worden. Een sportieve en leuke manier om de Lot vanaf het water te ontdekken. Je peddelt langs rotswanden, bijna ongerepte natuur en prachtige kastelen.  

Langs de rivier zijn rustige strandjes te vinden om te genieten in het zonnetje en voor een frisse duik in het water.

 

Voor de liefhebbers van vissen heeft de Lot veel te bieden. Het is een van de schoonste rivieren van Europa waar er gevist kan worden naar o.a. karper, forel, meerval en snoekbaars.